TIP SEMBUH LUKA KENCING MANIS DENGAN CEPAT

Assalamualaikum,

Pernahkan anda dengar mengenai kencing manis,  disini saya ingin kongsikan bagaimana sakit kencing manis boleh sembuh hanya dengan mengamalkan kombinasi pemakanan semulajadi.   Penyakit ini semakin popular dikalangan rakyat Malaysia dan menjadi topik hebat  masa kini.

Secara amnya kita tahu bahawa sakit kencing manis adalah dimana kandungan glokosa dalam darah sangat tinggi selepas pengambilan  makanan.  Kegagalan penghasilan insulin semulajadi oleh kelenjar pankreas bagi mengawal tahap glukosa dalam darah.  Ini akan merosakan sistem saraf.

 

Image result for kencing manis

 

Kawalan gula yang tidak baik untuk satu tempoh yang panjang akan membawa kepada beberapa komplikasi  seperti penyakit jantung, buah pinggang, dan kerosakan saraf.  seperti berdenyut-denyut, sakit, rasa terbakar dan menyucuk-yucuk seperti dicucuk jarum.  Kerosakan saraf ini sangat merbahaya, pesakit tidak menyedari  atau tidak merasa sakit di kawasan luka tersebut.  Ini akan mengakibatkan pemotongan anggota bawah.  Risiko pemotongan kaki  kencing manis  amat tinggi sekiranya tidak mengambil tindakan merawatnya dengan cepat.

Pesakit kencing manis perlu mengelakkan terjadinya luka.  kerana luka yang tidak dirawat dengan betul akan menjadi lebih parah lagi dengan jangkitan bakteria dan bernanah.

Bagaimana nak mengelakkan luka.

1. Pakai kasut

Sentiasa memakai kasut dan stokin yang bersih,  selesa sesuai dengan kaki. ini dapat mengelakkan berlaku kecederaan pada kaki.

2. Pemeriksaan

Lakukan pemeriksaan pada kaki, bagi mengenalpasti sekiranya ada lepuhan-lepuhan kecil terjadi, sekiranya dapat dikesan awal,  pesakit boleh menyapu losyen atau ubat mengelakkan luka.

3. Kuku dan kulit bersih.

Memastikan agar kulit sentiasa dijaga bersih dan kuku mestilah dipotong pendek,  untuk mengelakkan cekam kuku terjadi yang boleh mengakibatkan jangkitan.

Tip Merawat Luka kecing manis.

 

1. Diet Seimbang

Pesakit kencing manis perlu mengamalkan makanan yang sihat.   Nutrisi yang cukup dapat mengawal paras gula dalam darah.  Disamping itu juga vitamin c dan protein boleh membantu mempercepat proses penyembuhan luka.

2. Bersenam.

Keradangan bagi pesakit kencing manis boleh dikurangkan dengan mengamalkan senaman, dimana paras gula dalam darah dapat dikurangkan dengan penurunan berat badan. Jom kita lihat pesanan dari Dr Rizal Mohd Razman, tentang senaman bagi pengidap kencing manis.

3.  Berhenti Merokok.

Amalan merokok adalah tidak baik untuk kesihatan terutamanya bagi pengidap kencing manis.  Tanpa rokok, peredaran darah akan berjalan dengan lancar.

4.  Mengambil Suplement.

Amalan memakan makanan tambahan bagi mengurangkan bacaan gula dalam darah  dapat menyembuh luka dengan cepat.  Pengambilan set kencing manis shaklee terdiri daripada  Vivix,  Bocomplex, ESP, Gla, Zinc, Vitamin dan Vitalea, terbukti dapat mengawal penyakit tersebut.

 

Vivix

Vivix adalah minuman dari ramuan semulajadi  seperi Muscide Grape, purpe carot,  Eldeberry dan polygonum cuspidatum,  yang sangat kaya dengan resveratrol dan polypenol yang mengandungi antioksida.  Menurut kajian mendapati bahawa  resveratrol dapat menurunkan rintangan  insulin pada pesakit kencing manis.

 

Imej mungkin mengandungi: teks

 

Energizing Soy Protein (ESP)

Mengandungi 9 asid amino penting yang tidak dihasilkan oleh tubuh manusia juga mengandungi 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral. Sangat sesuai untuk pesakit kencing manis dimana indek glisemik yang rendah iaitu 39.

Vitamin c Substained realese.

Vitamin c  yang mengandungi bioflavonoid mampu membantu mempercepat sembuh luka dan membaiki masalah pendarahan.   Sebiji vitamin mengandungi 7.5 hidangan buah dimana pembebasan 1.5 buah setiap jam.  Vitamin c juga membantu meningkatkan sistem imunisasi tubuh dan melawan jangkitan penyakit.

Gla Complex

Merupakan asid lemak omega 6 bertindakan sebagai anti radang, dan membantu mengurangkan simpton kesakitan saraf bagi pesakit kencing manis.

 

 

Vitalea

Nutrisi penting untuk pesakit kencing manis dapat membekalkan tenaga, yang mengandungi 28 jenis vitamin.

 

 

Zinc Plus

Membantu pengeluaran insulin dan mengekalkan fungsi insulin seterusnya memperbaiki kencing manis.

 

Sekiranya anda berminat bolehlah Whatsapp saya  dan boleh juga membuat pembelian secara online.  Sila Klik di bawah.

Whatsapp saya 

Shaklee ID: 1235072

FB Page: Petua Wanita

FB: Nor Ma

 

 

Baca lagi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge