7 Petua Merawat Kencing Kotor Dengan Cepat

Masalah  kencing kotor mungkin tidak asing lagi terutamanya bagi kaum wanita.   Siapa pernah kencing kotor??  Apa yang anda tahu tentang kencing kotor ni!!     Kencing kotor ini adalah kencing  yang tidak lawas dan sentiasa rasa nak kencing serta tidak selesa dan rasa pedih ketika kencing.    Ini amat menganggu tugas seharian kita, betul tak.   Saya  pernah mengalaminya, mungkin anda semua juga menghadapi perkara yang sama.   Di sini saya ingin kongsikan beberapa petua semulajadi yang selalu saya amalkan.

Mengapa Wanita Mudah diserang kencing kotor.

Wanita lebih mudah  mendapat kencing kotor oleh kerana saluran kencingnya  lebih pendek, juga berhampiran  saluran pembuangan najis(dubur).   Keadaan ini  adalah amat mudah untuk bakteria membiak di kawasan tersebut.   Ramai wanita mengalami masalah ini, lebih-lebih lagi dikalangan wanita yang mengandung.

Image result for kencing kotor

Sebab kencing kotor.

Kencing kotor adalah disebabkan  jangkitan kuman pada saluran kencing dan hampir 80% adalah disebabkan dari kuman bakteria E.Coli.  Ianya juga dikenali sebagai urinary tract infection(UTI).

Sistem perkumuhan manusia adalah unik, salah satunya saluran kencing.   Dimana  melalui sistem perkumuhan, badan akan membuang cecair yang tidak diperlukan oleh badan memlalui saluran kencing.

Related image

Tanda-Tanda Kencing Kotor.

  • Demam
  • Rasa pedih ketika membuang air kecil
  • sakit pada ari-ari
  • Kerap kencing
  • warna air kencing yang keruh, berbau dan berdarah.
  • Rasa loya dan muntah
  • Sakit di bahagian pinggang
  • Tidak dapat mengawal kencing.
  • Emosi yang tidak stabil dan hilang selera makan.

Cara merawat kencing kotor secara semulajadi.

Minum air kosong

Pertamanya kena meminum air kosong yang banyak iaitu 8 gelas sehari.   Ini boleh mengurangkan kepekatan air kencing seterusnya menjadi jernih.

Image result for air kosong

Jangan Tahan Kencing.

Kadang kala ramai suka menahan kencing, perbuatan ini akan mengalakkan bakteria dalam pundi kencing.  Sekiranya ingin kencing teruskan sahaja, jangan tangguh.

Jaga Kebersihan Alat Sulit

Menjaga kebersihan selepas membuang air dan mengelap kering supaya bakteria tidak  bersarang disitu.

Kurangkan Pengambilan Kafein.

Mengurangkan pengambilan kafein dan minuman manis.

Minum Air Barli

Air barli dapat menyejukkan badan dan boleh diambil ketika mengalami kencing kotor.  Rebus barli dan minum airnya, boleh amalkan setiap hari,  sehingga penyakit semakin berkurang.

Pengambilan sayur dan Buah-Buahan

Memakan sayur dan buahan yang cukup dapat   menampung kekurangan vitamin c.  Dimana ianya sangat penting bagi mencegah jangkitan penyakit serta dapat menguatkan sistem imun badan kita.

 

Cara Merawat Kencing Kotor Dengan Suplement Semulajadi.

Alfalfa

Alfalfa  merupakan sejenis tumbuhan yang banyak khasiat, sehingga ia dikenali sebagai “Raja tumbuhan”. Dapat mencuci buah pinggang serta merawat kencing kotor.   Bertindak sebagai anti kulat atau fungus secara semulajadi dan organik.

Garlic Complex

Garlic adalah pil bawang putih  yang bertindak sebagai antibiotik semulajadi,  berfungsi  menghalang jangkitan kulat dan bakteria yang menyebabkan kencing kotor.  Ianya selamat digunakan walaupun dalam jangkamasa yang panjang.

Vitamin C

Bersifat asid pada air kencing yang boleh membunuh bakteria dalam saluran kencing.

Vivix

Vivix  juga dapat membantu   mengurangkan kencing kotor dimana  kandungan polifenol dalam vivix bersifat anti radang dan menghalang bakteria dari merebak dalam saluran kencing.

Sekiranya anda  mengalami tanda-tanda penyakit kencing kotor segeralah mendapat nasihat doktor dan dalam masa yang sama anda boleh mengamalkan set kencing kotor ini bagi kesan yang berpanjangan.   Usah dibiarkan penyakit kencing kotor ini  menhantui anda. segeralah berikhtiar.   Insyallah.

Sekiranya anda berminat untuk dapatkan Set Kencing Kotor ni boleh hubungi saya di talian yang tertera dibawah.   Anda boleh mengambil suplement mengikut bajet anda.

Anda juga boleh membuat order online. sila klik di bawah.

Pengedar Shaklee Malaysia

Call/Whatsapps: Pn. Norma 0129810664

FB. Nor Ma

.

 

 

 

 

Baca lagi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge