5 Cara Berkesan Merawat Buasir

Hai, Assalamualaikum.

Setiap kali nak membuang mesti  ada perasaan yang menghantui,   akan terbayang kesakitan yang akan dialami.    Takut nak ke tandas,  takut bila melihat aliran  darah yang keluar, semuanya akan menjadi igauan.     Saya pasti ramai yang  mempunyai masalah ini.    Masalah buasir bukanlah  perkara yang remeh temeh,   mungkin pesakit berasa malu untuk berkongsi masalah dan lebih rela berdiam diri walaupun dalam situasi yang amat  menyakitkan dan tidak selesa, terutamanya dalam melakukan kerja seharian.

Apa itu Buasir ?

Buasir juga dikenali hemoroid,  terjadi apabila salur darah yang membengkak  di kawasan rektum dan dubur.  Ianya terbahagi kepada 2 bahagian, iaitu buasir dalaman dan buasir luaran, bergantung pada lokasinya.

Biasanya pesakit akan mengalami pengeluaran lendir daripada buasir, bengkak, gatal, berdarah dan sakit yang amat sangat apabila membuang air besar.  Keadaan tidak selesa seperti panas dan pedih di kawasan dubur.

Punca dan sebab berlaku Buasir.

1. Selalu sembelit,  disebabkan faktor pemakanan.

2. Proses kehamilan dan melahirkan sedikit sebanyak akan menyumbang simpton2 buasir.

3. Faktor genetik, sekiranya keluarga anda ada mengidap buasir, ada kebangkalian untuk berlaku pada anda.

4. Tabiat duduk lama dalam tandas.

5.  Perbuatan meneran ketika membuang air besar juga antara puncanya.

5 cara rawatan yang berkesan.

1. Ubah gaya hidup

Mengamalkan diet, iaitu dengan lebihkan pengambilan serat dalam pemakanan serta makan sayuran hijau, buah-buahan dan bijirin.   Untuk melancar pembuangan najis.

Buahan dan Sayuran

2.  Ubat Pelembut Najis/krim dan supositori.

Selalunya ubat pelembut najis akan diberi, supaya dapat mengurangkan sembelit dan  proses peneranan.   Krim digunakan untuk mengurangkan kegatalan dan supositori adalah untuk mengawal dan melegakan kesakitan.  Ubat tahan  sakit yang mengandungi steroid dan antibiotik atau ubat anti radang.

3.  Ubat Tahan Sakit

Disebabkan terlampau sakit, doktor akan memberikan ubat tahan sakit,  bagi mengurangkan kesakitan seperti, Paracetamol dan ponstant yang boleh memberi kelegaan seketika.

4. Pembedahan

Pesakit mempunyai pilihan untuk melakukan pembedahan, bergantung pada tahap kesakitan yang dialami.    Sekiranya  dengan pengambilan ubat masih lagi tidak berkesan.

5.  Mengambil  Makanan Tambahan.

Pesakit mempunyai pilihan untuk mendapat rawatan dengan pengambilan vitamin dan mineral semulajadi seperti Set Buasir Shaklee  yang mengandungi Omegaguard, Ostematrix, Vitamin C, Vitalea dan Vivix.  Ini adalah untuk menampung kekurangan nutrisi yang boleh menyebabkan keradangan dan sembelit yang teruk.

Vivix

Minuman Vivix amat membantu pesakit buasir bagi menyembuhkan luka dengan cepat.  Kandungan antioksida yang tinggi,  akan mengurangkan jangkitan bakteria di bahagian pembengkakan tersebut yang berkemungkinan  akan menjadi nanah.  Dapat membaiki sel-sel yang rosak.

Omegaguard.

Minyak ikan yang bertindak sebagai anti keradangan.   Iaitu mengurangkan bengkak akibat tekanan otot dubur terhadap saluran darah yang menyebabkan  perit bila membuang air besar.  Omegaguard berupaya mengecutkan buasir yang bengkak.

Otematrix

Membantu melancarkan penghadaman dan mengurangkan sembelit oleh kerana kandungan magnesium  berfungsi untuk melembutkan najis.

Alfalfa

Tumbuhan yang banyak mengandungi serat dan berupaya  menjaga kesihatan usus serta mengurangkan tekanan pada rektum.

Vitalea.

Mempunyai 28 jenis vitamin bagi menampung kekurangan nutrisi yang boleh menyebabkan sembelit.    Kurangnya pengambilan sayur dan buahan menyebabkan najis menjadi keras yang mengakibatkan sembelit.   Seterusnya akan berlaku pendarahan.   Kandungan beberapa vitamin dalam vitalea amat membantu pesakit buasir.

Testimoni

Amalan diet yang seimbang dan gaya hidup sihat penting  bagi memastikan penyakit buasir tidak berulang.   Saya ingin membantu anda, supaya hidup lebih sihat.  Cubalah ikhtiar  dengan vitamin shaklee pula.

Anda ingin dapatkan Set Buasir Shaklee ?

Anda boleh  order secara online dengan menggunakan kad kredit/kad debit. Sila klik logo di bawah untuk order.

 

Untuk Sebarang pertanyaan tentang produk bolehlah  berhubung dengan saya Pn. Norma melalui :

FB :  Nor Ma

Instagram : iamlavender_shakleeterengganu

call/Whatsapps : 0129810664.

Pengedar sah Shaklee Malaysia.

Baca lagi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge